Moda este ciclică și, prin urmare, de multe ori trendurile de odinioară sunt reînviate și reinterpretate pentru a se încadra în tiparele stilistice actuale. De unde acest interes pentru piese vestimentare și accesorii care păreau, poate, pierdute în negura vremurilor? Ei bine, deoarece acestea au în spate o poveste, denotă o eleganță aparte și sunt atemporale, dar mai ales unice.

Moda inspirată din altă epocă este cunoscută astăzi sub termenul de ”vintage”. Află, pe larg, ce înseamnă vintage, dar și cum poți obține ținute urmând principiile acestui stil!

  1. Ce înseamnă vintage
  2. Care sunt principalele elemente vestimentare în stil vintage
    1. Bijuteriile statement
    2. Ochelarii de soare cu vibe vintage
    3. Eșarfele din mătase
    4. Rochiile stil tunică
  3. Cum să te îmbraci în stil vintage
    1. Optează pentru piese vestimentare în stil Coco Chanel
    2. Accesorizează ținuta modernă cu bijuterii de epocă
  4. Sfaturi de stil pentru tine
    1. Alege un element de bază al ținutei
    2. Nu exagera cu accesoriile
    3. Rămâi fidelă stilului tău
  5. Concluzii

Ce înseamnă vintage

Moda vintage este un trend care a luat amploare în anii 1960. Tendința manifestată în secolul XXI pentru îmbrăcămintea de epocă își are rădăcinile în stilul de viață boem, care mizează pe accentuarea individualității și a elitismului artistic.
Înainte ca acest curent vestimentar să devină popular, comercializarea și purtarea de haine ”cu istorie” aveau conotații diferite. Cu alte cuvinte, hainele reprezentau un indicator al statului social pe care îl avea purtătorul; concret, piesele de îmbrăcăminte care nu aveau un iz clasic și care erau mult prea moderne îi încadrau automat pe posesorii lor ca făcând parte din clasa socială inferioară. Tocmai de aceea, consumatorii de îmbrăcăminte veche erau considerați a fi cei care doresc să lase impresia de apartenență la pătura socială înaltă.

Moda vintage se referă, deci, la îmbrăcămintea realizată într-o epocă trecută, dar nu numai; în această categorie se încadrează hainele și accesoriile care au mai bine de 20 de ani, precum și cele fabricate în zilele noastre, care imită caracteristicile primelor menționate.

Articolele vintage sunt tot mai apreciate astăzi, datorită unicității și atemporalității lor. În prezent, îmbrăcămintea de epocă se regăsește atât în colecțiie haute couture, cât și în cele mass-market, hainele în stil vintage fiind fabricate manual sau în serie.

Care sunt principalele elemente vestimentare în stil vintage

Ca orice alt stil vestimentar și moda vintage se bazează pe anumite elemente de îmbrăcăminte specifice. Iată care sunt acestea!

Bijuteriile statement

Dacă adori accesoriile, stilul vintage cu siguranță va fi pe placul tău. În plus, ai o mare libertate în alegerea și combinarea acestora, având în vedere că nu este necesar să îți asortezi cureaua cu poșeta și cu pantofii! În general, stilul vestimentar vintage mizează pe bijuteriile statement. Colierele cu perle sunt atemporale și sunt perfecte pentru a scoate din anonimat orice ținută, grație prețiozității acestor bijuterii. Gândește-te la modalități inedite de a purta colierele cu perle, cum ar fi în ținute casual, înfășurate pe încheietura mâini sau la gât, alături de alte tipuri de lănțișoare.
Descoperă colecția de bijuterii de damă de pe b-mall.ro și alege-ți preferatele!

Ochelarii de soare cu vibe vintage

Ochelarii de soare de inspirație vintage sunt, probabil, cele mai simplu de asortat accesorii retro. Ba chiar mai mult decât atât, dacă nu ești familiarizat cu acest stil vestimentar, integrarea unor ochelari de soare în ținuta ta este un punct bun de plecare. Ideal este să optezi pentru nuanțe cât mai vii (cum ar fi, de exemplu, verdele mentă), însă nu poți da greș nici cu o pereche de ochelari de soare cu rame vișinii sau verzi, două culori clasice.

Eșarfele din mătase

Eșarfa vintage din mătase poate fi adaptată pentru a se potrivi ținutei pe care o porți, dar și personalității tale. Pentru a obține un look retro autentic, poartă eșarfa stil batic, legată sub bărbie și pune-ți pe buze un ruj roșu – iată imaginea unei femme fatale de înaltă clasă, cu o alură misterioasă! Comandă și tu eșarfe de damă de pe b-mall.ro!

Rochiile stil tunică

Confecționate din diverse materiale, în funcție de ocazie (de exemplu din catifea pentru ținutele de seară, sau din materiale tricotate pentru outfiturile de zi cu zi), rochiile stil tunică sunt reprezentative pentru moda vintage. Deseori, acestea erau accesorizate cu centuri în zona taliei, punând în evidență feminitatea purtătoarelor. Populare și astăzi, rochiile tunică pot fi purtate la birou, la evenimente speciale, dar și în outfituri casual.

Cum să te îmbraci în stil vintage

Chiar dacă nu ai mai abordat până acum stilul vintage, trebuie să știi că acest lucru nu este atât de dificil pe cât pare. Descoperă în continuare câteva sfaturi despre cum să te îmbraci în stil vintage!

Optează pentru piese vestimentare în stil Coco Chanel

În materie de modă vintage, Coco Chanel este o figură emblematică ce-ți poate servi drept sursă de inspirație. Gabrielle Bonheur pe numele său real a lăsat industrei fashion o moștenire prețioasă: o eleganță sublimă, fermecătoare, care s-a remarcat în toate colecțiile care i-au purtat semnătura. Tocmai prin prisma caracteristicilor pe care le au creațiile sale, credem că nu poți da greș incluzând în ținutele tale articole vestimentare asemănătoare cu cele ale casei de modă Chanel.

Accesorizează ținuta modernă cu bijuterii de epocă

Uneori, doar o atingere a epocilor trecute poate transforma complet ținuta, adăugându-i valoare. Așadar, ceea ce poți face este să optezi pentru bijuterii de epocă pentru accesorizarea ținutelor moderne pe care le alegi în diferite ocazii. Pietrele prețioase supradimensionate sau șiragurile lungi de perle se numără printre cele mai adecvate opțiuni.


Sfaturi de stil pentru tine

Oricât de experimentată ai fi într-ale modei, cu siguranță întotdeauna există loc de perfecționare. De aceea, dedicăm o secțiune specială în acest articol în care îți vom oferi o serie de sfaturi de stil pentru tine, care să te ajute să abordezi corect și creativ vestimentația vintage!

Alege un element de bază al ținutei

Dacă vrei un pont pentru a reuși să obții un look vintage reușit, încearcă-l pe acesta: alege un element de bază al ținutei, vintage, și construiește restul outfitului pornind de la el. De exemplu, ai o pereche de jeanși evazați, o jachetă din denim supradimensionată sau o pereche de cizme care amintesc de epocile trecute? Cu oricare dintre acestea poți crea o ținută inspirată în stil vintage!

Nu exagera cu accesoriile

Una dintre regulile nescrise ale modei lasă de înțeles că este simplu să dai greș atunci când folosești accesorii în exces. Pe principiul ”less is more”, pentru a crea o ținută clasică, elegantă, care să păstreze esența modei vintage limitează-te la un număr redus de accesorii. Un colier choker, o pereche de mănuși dantelate, o pereche de ochelari cool sau un rucsac cu un design inspirat din vremurile trecute sunt doar câteva dintre cele mai potrivite alegeri pe care le poți face.

Rămâi fidelă stilului tău

Nu cunoști, încă, toate secretele unei ținute 100% vintage? Nici nu trebuie! Unul dintre avantajele acestei filosofii stilistice este că poate fi integrată în ținute ca accent. Așadar, poate cel mai important sfat pe care ți-l putem oferi este să rămâi fidelă stilului tău și să experimentezi, ocazional, versatilitatea și farmecul epocii vintage. Doar așa vei putea crea ținute autentice, în care să te simți încrezătoare și atrăgătoare.

Concluzii

Pe scurt, vintage nu se referă doar la acele haine ”vechi”, ci mai degrabă termenul definește un concept care are ca scop crearea unor piese iconice pentru diverse decade ale modei, prin procese de producție moderne. Semnele ușoare de uzură, amprentele specifice ale epocii de care aparțin sau caracteristicile stilistice ale vremurilor trecute se resimt tot mai pregnant în noile colecții de modă. Acest lucru înseamnă că, atât articolele vechi, cât și cele care le imită aspectul, pot fi încadrate ca item-uri vintage.