Fusta – un element vestimentar de bază din garderoba unei femei, cu ajutorul căruia ne putem construi diverse ținute, care mai de care mai inspirate. Cu atâtea modele de fuste disponibile în magazine, poate fi dificil să le alegi pe cele care te avantajează. De aceea, astăzi am creat un ghid util pentru acelea dintre noi care își doresc să poarte outfit-uri cu fuste potrivite siluetei!

 1. Tipuri de siluete
  1. Silueta dreptunghi
  2. Silueta clepsidră
  3. Silueta triunghi
  4. Silueta ovală
  5. Silueta triunghi inversat
 2. Tipuri de fuste în funcție de siluetă
  1. Fustele drepte
  2. Fustele A-line
  3. Fustele cloș
  4. Fustele creion
  5. Fustele midi
  6. Fustele maxi
  7. Fusta balon
  8. Fusta parte peste parte
 3. Cum alegi corect fusta
  1. Atenție la croială
  2. Materialul contează
  3. Ia în considerare ocazia în care o vei purta

Tipuri de siluete

Suntem diferite…din fericire! Și cum frumusețea ia diferite forme, e important să știi ce tip de siluetă ai pentru a-ți putea evidenția atuurile și farmecul natural. Tu știi ce tip de conformație ai?

Silueta dreptunghi

Silueta dreptunghi sau silueta androgină este caracterizată prin bustul mic și talia nedefinită. În acest caz, umerii, talia și șoldurile au aproximativ aceeași lățime. Așadar, misiunea ta este să-ți pui în evidență picioarele și să-ți subțiezi zona taliei. Printre vedetele care au o siluetă dreptunghi și pe care le poți avea drept muze se numără Cameron Diaz, Kate Huddson, dar și Natalie Portman.

Silueta clepsidră

Considerată un ideal al frumuseții, silueta clepsidră se distinge printr-o talie bine conturată și prin proporția egală a bustului și a șoldurilor. Beyonce, Salma Hayek și Halle Berry sunt doar câteva dintre mândrele deținătoare ale acestui tip de siluetă. Dacă și tu ai un corp de invidiat, optează pentru haine care îți conturează linia corpului.

Silueta triunghi

Silueta triunghi cunoscută și ca silueta pară este reprezentată de busul mic, șoldurile late și talia îngustă. Pentru a-ți da seama mai bine dacă te numeri printre posesoarele unei siluete triunghi, gândește-te la Jennifer Lopez sau la Kim Kardashian. Dacă te regăsești în caracterizarea conformației stil pară atunci asigură-te că hainele pe care le alegi te ajută să echilibrezi vizual proporțiile corpului.

Silueta ovală

Silueta ovală (măr) are drept atu sânii mari, dar vine la pachet și cu mici dezavantaje: talie mai puțin conturată, în asociere cu șoldurile mici. Kate Winslet este una dintre vedetele care au o siluetă în formă de măr dar care, credem noi, face întotdeauna alegeri vestimentare care o complimentează. Ca regulă generală de care să ții și tu cont este să eviți materialele foarte mulate sau țesăturile prea groase.

Silueta triunghi inversat

Dacă bustul și umerii tăi sunt mai proeminenți, iar șoldurile mai late, cel ai probabil ai o siluetă stil triunghi inversat, exact precum Demi Moore sau Naomi Campbell. Ceea ce ai de făcut în acest caz este să-ți conturezi partea inferioară a corpului, în timp ce distragi atenția de pe zona trunchiului.

Tipuri de fuste în funcție de siluetă

Indiferent că ai șoldurile late sau înguste, talia foarte definită sau neconturată, există modele de fuste pe care le poți purta și în care vei arăta minunat. Ca de fiecare dată, venim cu informații și sfaturi fresh în materie de vestimentație pentru femei – descoperă, așadar, care sunt acele tipuri de fuste care ți se potrivesc în funcție de siluetă!

Fustele drepte

Fusta dreaptă este o piesă de îmbrăcăminte clasică, pe care o putem integra cu succes în ținute smart-casual sau office. Prin natura croielii lor, fustele drepte își mențin constantă lărgimea, începând din zona beteliei și până la tiv. Acestea te vor avantaja în special dacă ai o siluetă clepsidră, în timp ce este mai bine să o eviți dacă ai o conformație în formă de triunghi, deoarece nu va putea masca lățimea șoldurilor.

Fustele A-line

Dacă ești în căutarea unei fuste care să îți vină bine indiferent de siluetă, atunci alege cu încredere un model A-line. Le recunoști simplu, datorită croielii care se mulează pe mijloc și care se lărgește treptat către poale. Dacă ai o siluetă tip pară, o fustă A-line este un pariu sigur pentru tine, acest item punând în evidență talia fără să se muleze pe șolduri.

Fustele cloș

Fusta cloș este potrivită pentru diferite ocazii, dacă o accesorizezi în ton cu specificul evenimentului. Aceasta te va ajuta să maschezi șoldurile, tocmai datorită amplitudinii sale, dar și a lungimii care lasă la vedere picioarele, alungindu-le, motiv pentru care este perfectă pentru o siluetă triunghi.

Fustele creion

Fustele creion sunt, de fapt, fuste tubulare a căror lungime depășesc ușor linia genunchilor, ajungând chiar și până la jumătatea gambei. Uită de acest model de fustă dacă ai silueta ovală – acest tip de îmbrăcăminte nu va face decât să scoată în evidență imperfecțiunile acesteia. În schimb, fustele creion te vor avantaja dacă ai o conformație androgină, adăugând volum șoldurilor și evidențiind talia.

Fustele midi

Fustele midi sunt foarte practice și versatile și pot fi purtate în orice anotimp, în ținute casual, office sau elegante. Dacă ai silueta clepsidră, alege-le pe cele cu accente delicate și poartă-le în combinațiile preferate. Totodată, fustele midi cu talia accentuată ți se vor potrivi și în cazul în care ai picioarele foarte lungi.

Fustele maxi

Unul dintre motivele pentru care iubim atât de mult fustele maxi este că acestea creeză iluzia unei siluete alungite, indiferent de conformația corpului pe care fiecare dintre noi o are.
Deci, asigură-te că ai o un astfel de item în garderoba ta mai ales în sezonul estival. Ține cont însă de croiala acestora – de exemplu, pentru silueta pară alege o fustă lungă A-line sau plisata.

Fusta balon

Modelul balon este o fustă scurtă caracterizată prin volumetria sa. Este o piesă iconică a anilor 90, care a revenit însă în trenduri și în epoca actuală a modei. Aceasta reprezintă alegerea perfectă pentru femeile cu silueta măr, contribuind la realizarea echilibrului vizual dorit.

Fusta parte peste parte

Fusta parte peste parte va complimente întotdeauna siluetele pline, dar și pe cele androgine. Printr avantajele pe care le oferă aceasta se numără faptul că redă aspectul aromonios al corpului, ascunzând excesul de grăsime din zona abdomenului. În cazul siluetei dreptunghi, fustele parte peste parte conferă un plus de feminitate, rotunjind ușor zona șoldurilor.

Cum alegi corect fusta

Alegerea fustei potrivite pentru ținuta ta ți se pare o misiune imposibilă în contextul în care ai o mulțime de modele din care să alegi? Iată câteva principii generale pe care să le iei în considerare pentru a opta pentru varianta adecvată siluetei, ocaziei și anotimpului!

Atenție la croială

Croiala hainelor pe care le purtăm reprezintă, de foarte multe ori, secretul reușitei unei ținute. Indiferent că optezi pentru rochii, pantaloni, bluze, sacouri sau fuste, este esențial ca acestea să ți se potrivească din punct de vedere al croielii. Urmând sfaturile noastre de stil, probând hainele atunci când ai această posibilitate și mai ales fiind sinceră cu tine atunci când te privești în oglindă vei reuși să faci de fiecare dată alegeri inspirate.

Materialul contează

Poate la fel de important ca și croiala unei fuste este materialul din care este confecționată aceasta. Cel mai important criteriu pe care să-l iei în calcul astfel încât să optezi pentru țesăturile potrivite este, desigur, anotimpul. Astfel, vara recomandarea noastră este să înclini către materiale naturale, răcoroase și lejere, care vor arăta foarte bine în combinație cu imprimeuri variate, de sezon.
Iarna, în schimb, mizează pe țesăturile mai groase, care să-ți asigure confortul termic dorit.
În plus, în industria textilă se folosesc deseori materiale specifice pentru un anumit model de fustă; de exemplu, fustele maxi de vară sunt create de obicei din materiale fluide, precum mătasea sau satinul, în timp ce o fustă A-line va arata perfect atunci când este realizată din tafta (iar asta datorită densității și greutății acestei țesături).

Ia în considerare ocazia în care o vei purta

Nu în ultimul rând, atunci când îți alegi o fustă, aceasta trebuie să se potrivească ocaziei în care o vei purta. Fustele creion și cele drepte sunt ideale pentru evenimentele formale, precum întâlnirele de afaceri și petrecerile de cocktail, în timp ce fustele mai ample sau mai diafane sunt perfecte pentru petrecerile cu ștaif, plimbări sau ieșiri în restaurante elegante. Pe de altă parte, dacă pentru zi cu zi preferi stilul vestimentar adolescentin, poți purta cu încredere fuste scurte, cum ar fi cele skater sau mini.

Cel mai important sfat pe care ți-l putem oferi este să te accepți așa cum ești și să nu uiți că indiferent de siluetă, pe b-mall.ro vei găsi de fiecare dată îmbrăcăminte care să te avantajeze. Urmărește în continuare cele mai interesante tips&tricks în materie de modă pe care ți le prezentăm în secțiunea de blog a site-ului nostru și descoperă colecțiile de produse de la brandurile exclusiviste de pe b-mall.ro!