Ghid mărimi încălțăminte. Ce trebuie să știi pentru a alege pantofii perfecți
Suntem tot mai interesați de aspectul nostru, ne alegem hainele în funcție de tendințele vestimentare și în acord cu moda, așa cum este ea propusă de marile branduri internaționale. Pentru ținute impecabile suntem gata să colindăm magazinele în căutarea pantofilor și accesoriilor care să completeze inspirat rochiile favorite sau costumele preferate.
Ca să vă asigurați că modelul, calapodul, montura, culoarea, măsura sunt potrivite atunci când cumpărați o pereche de pantofi, trebuie să cunoașteți câteva detalii în legătură cu mărimile care se aplică la produsele de încălțăminte și, mai ales, să respectați sfaturile pe care vi le prezentăm în continuare.
Cum se măsoară încălțămintea perfectă
Pentru achiziționarea unei perechi noi de pantofi trebuie să alegeți măsura potrivită, ca să-i puteți purta cu plăcere, fără dureri, răni, bătături sau dificultăți la mers. De aceea, este bine să stabiliți exact care este măsura piciorului, urmând câteva etape simple:
Măsurați lungimea tălpii
- Puneți talpa piciorului desculț pe podea, pe o coală de hârtie. Cel mai bine este să faceți acest lucru lângă un perete, ca să puteți sprijini călcâiul și să nu apăsați inegal pe talpă;
- Desenați cu un creion forma tălpii pe coala de hârtie;
- Realizați operațiunea similară și pentru talpa cealaltă;
- Măsurați lungimea tălpii, în linie dreaptă, pe mijloc, de la călcâiului până la vârf, la cel mai lung deget;
- Stabiliți măsura pentru încălțăminte alegând lungimea mai mare dintre cele două tălpi (oricât vi s-ar părea de ciudat, nu avem picioarele perfect egale, există diferențe care nu se observă cu ochiul liber) întotdeauna ia în considerare dimensiunea mai mare a piciorului;
- Dacă vreți să achiziționați încălțăminte de iarnă sau pantofi deosebiți, cu un calapod dificil, adăugați 0,5-1 cm la dimensiunea obținută prin măsurare.
Alegeți să măsurați tălpile seara, când piciorul este obosit și umflat, pentru că astfel veți afla care este mărimea potrivită pentru încălțămintea pe care urmează s-o purtați pentru multe ore, în condiții de stres, cu perioade îndelungate de stat în picioare sau de mers pe jos.
Măsurați circumferința gleznei
La fel de importantă ca lungimea tălpii este și circumferința gleznei, pentru alegerea unor pantofi cu baretă, a unor cizme sau botine care să se potrivească perfect la conformația piciorului.
Aveți grijă să flexați glezna înainte de măsurare, folosiți un centimetru de croitorie cu care să înconjurați glezna și măsurați cea mai îngustă zonă, exact deasupra oaselor gleznei.
Măsurați circumferința gambei
Dacă vă doriți să purtați cizme înalte, mulate pe picior, este important să cunoașteți măsura pentru circumferința gambei, ca să alegeți modelele potrivite.
Pentru măsurătoare trebuie să stați în picioare, în poziție relaxată, cu sprijin egal pe ambele tălpi și cu greutatea distribuită uniform, astfel încât gambele să aibă mărimi egale, fără ca una să fie mai încordată decât cealaltă.
Folosiți tot un centimetru de croitorie și măsurați gamba la punctul de circumferință maximă, ca să știți cât de late trebuie să fie cizmele pe care le alegeți.
Ghid de mărimi pentru încălțăminte
Atunci când cumpărați diferite obiecte de încălțăminte trebuie să acordați atenție deosebită provenienței acestora, pentru că mărimile diferă de la o țară la alta. Aveți nevoie de un ghid de mărimi, prin care să aflați rapid corespondentul în sistem internațional al unui model din Marea Britanie, SUA sau China, unde sunt utilizate alte sisteme de măsurare a dimensiunilor de pantofi, sandale, saboți, bocanici și alte tipuri de încălțăminte.
De exemplu, dacă aveți mărimea 38 la pantofi, înseamnă că talpa piciorului are o lungime de 24,5 centimetri, ceea ce în sistemul de mărimi din Marea Britanie înseamnă că purtați măsura 5, iar în SUA ar trebui să cereți mărimea 6,5.
Nu vă bazați pe ideea că pantofii ‘’se mai lasă’’ la purtat, trebuie să cumpărați încălțăminte potrivită pentru mărimea voastră și să nu ezitați să returnați încălțămintea care nu vă este comodă, oricât de mult v-ar plăcea un model sau altul.
Când probați pantofii mergeți cu ei câțiva pași pe podeaua din magazin, ca să verificați dacă sunt comozi și dacă mărimea este cea corespunzătoare. Oricare ar fi numărul înscris pe cutie, important este să vă simțiți confortabil atunci când purtați încălțămintea respectivă.
Cum se alege încălțămintea perfectă
Stabilirea exactă și corectă a mărimii tălpilor, gleznelor și gambelor este necesară dar nu și suficientă. Sunt câteva sfaturi pe care este bine să le respectați, pentru ca în garderobă să aveți încălțăminte nu doar frumoasă, ci și comodă. Iată ce trebuie să știți pentru a alege pantofii perfecți:
Atenție la calapod
Nu este suficient ca un pantof să intre pe picior și să puteți să mergi câțiva pași. Trebuie să aibă un calapod pe care să-l purtați ore întregi, fără ca acest lucru să presupună dureri, amorțeli sau risc de împiedicare, cădere ori alunecare.
Purtați șosete subțiri atunci când alegeți pantofi și modele mai groase, de tip flaușat atunci când vreți să cumpărați o pereche nouă de cizme de sau de botine. Astfel veți reuși să evaluați corect măsura potrivită pentru tipul de încălțăminte preferat.
Dacă aveți laba piciorului mai lată către vârf evitați modelele înguste, pentru că nu veți reuși să le suportați, iar bătăturile vor fi extrem de dureroase. La fel dacă aveți monturi sau deformări ale degetelor de la picioare.
În cazul pantofilor cu toc, asigurați-vă că au un calapod bine proiectat, că nu se îndoaie în exterior în timpul mersului și că oferă stabilitate, pentru că nu vreți să riscați o entorsă sau o luxație.
Alegeți inteligent înălțimea tocului
Evitați pantofii cu toc mai înalt de 9 centimetri, pentru că este foarte dificil să mergeți cu ei, iar coloana vertebrală va avea de suferit din cauza posturii impuse de mersul ca pe catalige. Distanța dintre pingea și toc trebuie să fie de minimum 3 centimetri, ca să nu riscați dezechilibrarea în mers și nici presarea excesivă a degetelor de la picioare.
Observați în detaliu cusăturile și fermoarele
Se întâmplă ca micile defecte să nu fie vizibile imediat, așa că rezervați-vă câteva minute să studiați cu atenție o pereche de pantofi înainte să o cumpărați.
Observați cusăturile, verificați fermoarele și palpați interiorul pantofului, ca să vedeți dacă sunt porțiuni deformate, cu aglomerări de material care să cauzeze răni sau bătături.
Asigurați-vă că talpa este bine cusută și că tocul este bine fixat, fără să se simtă urma cuielor sau a capselor. Flecurile trebuie să fie intacte și, dacă este posibil, solicitați și o pereche de flecuri de rezervă.
Asortați pantofii la culorile din garderobă
Chiar dacă vă place o pereche de pantofi, gândiți-vă unde urmează să o purtați și mai ales cu ce haine se potrivește dintre lucrurile pe care le aveți în garderobă.
Dacă nu găsiți nimic care să se asorteze, este mai bine să alegeți o altă culoare din modelul favorit de încălțăminte sau, de ce nu, dacă vreți o schimbare de stil, să căutați, după ce ați cumpărat pantofii, și o ținută vestimentară în aceeași gamă cromatică.
Accesoriile trebuie să se asorteze și ele cu încălțămintea așa că, pentru a alege pantofii perfecți, este necesar să adăugați la achiziția lor și un set de eșarfe în ton, plus o geantă care să se potrivească la outfitul pe care-l doriți, pentru o apariție de efect.
Respectați specificațiile dintr-un ghid cu mărimi de încălțăminte, ca să alegeți de fiecare dată încălțăminte comodă, în care să vă simțiți bine și mersul pe jos să fie o adevărată plăcere.
Se spune că cei mai buni pantofi sunt cei în care poți să dansezi fără să-ți mai dai seama că-i ai în picioare. Este posibil să fie așa. Dar este cert că recomandările prezentate reprezintă aproape tot ce trebuie să știi pentru a alege pantofii perfecți, pas cu pas.